Katter

Att adoptera katt

Besök och intresseanmälan

Södertälje Katthem är en ideell förening som tagit till uppgift att ta hand om och hitta nya, bra och kärleksfulla hem till hemlösa katter. Som ideell förening har katthemmet rätt att bedöma vem de anser, eller inte anser, ska få adoptera katterna. Något krav att adoptera ut en katt till någon föreligger inte. Då föreningen inte har skyldighet att motivera ett avslag har vi valt att regelmässigt inte göra det. Vi har alltid det vi tror är kattens bästa som ledstjärna. Det händer också att vi anser att en annan katt än den man först är intresserad av anses passa bättre för en intressent. Vi kommer då att föreslå ett alternativ. Våra katter har ofta haft traumatiska upplevelser i sina tidigare liv och vi är mycket angelägna om att det hem de hamnar i ska vara rätt ur alla synvinklar.

När du kommer till katthemmet under våra besökstider finns det personal på plats. De kan hjälpa dig genom att visa dig runt och svara på frågor. Om du redan är intresserad av någon speciell katt kan du få träffa den så att ni kan bekanta er med varandra.

Fattar du tycke för någon eller några av våra katter fyller du i en intresseanmälan på den/dessa katter. Observera att en intresseanmälan aldrig är bindande. Katthemmets adoptionsgrupp går därefter igenom de intresseanmälningar som kommit in och beslutar om de ska gå vidare med intressenten.

Observera att en katt kan ha flera intresseanmälningar. Adoptionsgruppen fattar beslut om vilket hem katten ska gå till och samtliga berörda meddelas beslutet. Du kan därför inte räkna med att den katt du sett ut hamnar hos just dig. Notera även att vi inte adopterar ut katter som är tänkta att bli utekatter om vi inte anser området säkert ur kattsynpunkt.

Köparens ålder

Endast myndiga personer  kan adoptera katt från oss. En frisk och välskött katt kan leva 15-20 år. Södertälje Katthem har därför som policy att inte adoptera ut katter yngre än 5 år till personer över 70 år. För alla adoptanter över 70 år krävs alltid att någon närstående myndig person yngre än 60 år undertecknar en ansvarsförbindelse oavsett kattens ålder där man förbinder sig att ta över ansvaret för katten om ägaren inte kan ta hand om den.

Södertälje Katthem adopterar aldrig ut kattungar, det vill säga katter yngre än 8 månader, till personer över 65 år. Vi utgår från att alla är införstådda med att vi i alla situationer agerar utifrån kattens bästa.

Kattens ålder

Eftersom vi vet att kattungar mår bäst av att ha annat kattsällskap så placerar vi dessa endast i hem där det redan finns en kattkompis. Med kattunge menar vi katt under 8 månader.

Alternativt adopterar man två kattungar från oss eller en kattunge och en vuxen katt. Har man en äldre katt hemma så rekommenderar vi inte att man tar hem en kattunge eller en ung, busig katt till den. Den äldre katten blir då lätt stressad. Antingen tar man en katt i ungefär samma ålder, alternativt två yngre katter som kan leka tillsammans och inte stressar den äldre katten.

Återbesök

Katter är, liksom människor, individer med egen personlighet. Det kan vara klokt att besöka den katt du önskar adoptera flera gånger på katthemmet.

Detta gäller särskilt när man väljer en katt som är tillbakadragen och blyg. Då vill vi att minst ett återbesök bokas så att ni lär känna varandra lite bättre. Man kan då sitta och prata med katten så att den lär känna igen rösten och kanske ge den lite kattgodis.

Lämna gärna en filt eller dylikt hos din bokade katt så att den vänjer sig vid din och det nya hemmets lukt. Detta är speciellt viktigt om det redan finns en katt i hemmet.

Hembesök

Tidigare har vi gjort hembesök innan vi godkänt en adoption. Till följd av pandemin begär vi nu ofta istället bilder från hemmet där man berättar hur det är tänkt att katten ska bo. Om vi inte av bilderna kan bedöma om hemmet verkar lämpligt kan vi komplettera bilderna med ett hembesök. Det har hänt att vissa hem visat sig olämpliga av olika skäl, t ex trångboddhet. Sedan adoptionsgruppen gått igenom intresseanmälningar på de katter som varit aktuella för adoption, meddelas intressenten om hen är godkänd som adoptant.

 

Avtal

Då katten hämtas skrivs ett bindande avtal mellan katthemmet och adoptant där adoptanten förbinder sig att vårda katten väl och att tillgodose dess behov samt INTE avliva, omplacera eller på annat sätt förändra tillvaron för katten utan att katthemmet kontaktas först.

Notera att det är adoptanten som ska hämta katten och skriva under avtalet! Om katten far illa eller hemmet på annat sätt visar sig vara olämpligt har katthemmet rätt att återta katten utan att adoptanten ersätts.

Från katthemmet garanteras, i den utsträckning det är möjligt, att du får en frisk katt om annan information inte ges. Det är däremot viktigt att komma ihåg att en katt är en levande varelse och förändringar i hälsotillståndet kan uppstå när som helst.

En extra trygghet är att katthemmet alltid tar tillbaka de katter vi adopterat ut som av nån anledning inte kan bo kvar i hemmet p g a till exempel sjukdom.

Hemgång

En vuxen katt är kastrerad, ID-märkt, vaccinerad, försäkrad och avmaskad innan den flyttar till sitt nya hem. Kattungar är vaccinerade, chipmärkta, försäkrade och avmaskade.

Katthemmet betalar och ombesörjer också registreringen av katten hos SKK. Katten ska normalt ha avslutat eventuell medicinering före hemgång. Observera att adoptanten ska registrera katten hos Jordbruksverket. Detta är ett lagkrav sedan 2023-01-01 och något katthemmet inte kan göra.

Betalningen sker kontant eller via swish när du hämtar din katt. Vill du betala med kort bör du försäkra dig om att detta är möjligt innan du hämtar katten.

För fortsatt stöd och kontakt är du välkommen att ringa eller mejla katthemmet. Södertälje Katthem registrerar alla sålda katter i Svenska Kennelklubbens kattägarregister utan kostnad för kattägaren. Alla våra katter är försäkrade i Agria. Vid flytt kontaktar vårt ombud dig och erbjuder dig att överta gällande försäkring.

 

Återlämning

Om någon som adopterat katt från Södertälje Katthem inte kan ha kvar katten av någon anledning ska katthemmet ovillkorligen och omgående kontaktas.

Eventuell omplacering ska godkännas av katthemmet och hittas inget lämpligt permanent hem ska katten/katterna ovillkorligen återlämnas till katthemmet. Sker sådan återlämning inom en månad från adoptionsdatum kan del av köpeskillingen återbetalas om adoptanten så önskar. En administrationsavgift om 400 kronor dras dock alltid av för att täcka registreringsavgift hos SKK samt återregistreringsavgift till katthemmet och övriga kostnader i samband med återtagandet. Vid adoption av två eller fler katter som adopteras ut tillsammans ska samtliga katter återlämnas till katthemmet

Priser

Antal Pris Kommentar
En katt 2 100 kronor ID-märkt, vaccinerad, kastrerad och avmaskad innan katten flyttar till sitt nya hem.
Två Katter 4 000 kronor ID-märkta, vaccinerade, kastrerade och avmaskade innan de flyttar till sitt nya hem.
Kattunge 2 100 kronor ID-märkt, vaccinerad och avmaskad. Köparen förbinder sig att kastrera katten så fort den blivit könsmogen, vid ca 6 månaders ålder.
Raskatter 2 100 kronor Raskatter kan betinga ett högre pris

Katter som flyttat

Den 8 juni flyttade Lydia och Lystra till sitt nya hem i Södertälje

Den 5 juni flyttade Hanina till sitt nya hem i Hässelby

Den 4 juni flyttade Johan till sitt nya hem i Rönninge

Den 20 maj flyttade Lord och Loah till sitt nya hem i Huddinge

Den 11 maj flyttade Uma till sitt nya hem i Stockholm

Den 4 maj flyttade Bertil till sitt nya hem i Södertälje

Den 4 maj flyttade Kylie till sitt nya hem i Eskilstuna

Den 30 april flyttade Hilma till sitt nya hem i Södertälje

Den 26 april flyttade Aretha,Samira och Bert till sitt nya hem i Björnlunda

Den 21 april flyttade Sven och Sture till sitt nya hem i Södertälje

Den 20 april flyttade Beatrix till sitt nya hem i Södertälje

Den 20 april flyttade Ubbe till sitt nya hem i Tullinge

Den 10 april flyttade Johan till sitt nya hem i Strängnäs

Den 29 mars flyttade Dalton till sitt nya hem i Sollentuna

Den 26 mars flyttade Farah till sitt nya hem i Järfälla

Den 25 mars flyttade Hero och Helge till sitt nya hem i Huddinge

Den 19 mars flyttade Peg till sitt nya hem i Nykvarn

Den 16 mars flyttade Liam till sitt nya hem i Stockholm

Den 9 mars flyttade Goliat till sitt nya hem i Norrtälje

Den 2 mars flyttade Hubert till sitt nya hem i Handen

Den 2 mars flyttade Bia och Harmony till sitt nya hem i Södertälje 

Den 2 mars flyttade Ulrica och Uffe till sitt nya hem i Älvsjö

Den 29 februari flyttade Acke till sitt nya hem i Södertälje

Den 28 februari flyttade Sandy till sitt nya hem i Södertälje

Den 26 februari flyttade Arianna och Ariella till sitt nya hem i Nykvarn

Den 25 februari flyttade Moa till sitt nya hem i Södertälje

Den 24 februari flyttade Eddy till sitt nya hem i Enhörna

Den 23 februari flyttade Kompis till sitt nya hem i Tystberga

Den 17 februari flyttade Christian och Christoffer till sitt nya hem i Södertälje

Den 17 februari flyttade Rufus till sitt nya hem i Tyresö

Den 10 februari flyttade Peps till sitt nya hem i Bromma

Den 8 februari flyttade Gunther till sitt nya hem i Tullinge 

Den 2 februari flyttade Totte till sitt nya hem i Hölö 

Den 27 januari flyttade Rafael och Fenja till sitt nya hem i Grödinge

Den 27 januari flyttade Rudolf till sitt nya hem i Södertälje

Den 24 januari flyttade Ruben till sitt nya hem i Tyresö

Den 24 januari flyttade Pernilla till sitt nya hem i Järfälla

Den 20 januari flyttade Rubina till sitt nya hem i Johanneshov

Den 13 januari flyttade Petra till sitt nya hem i Malmköping

Den 13 januari flyttade Peter till sitt nya hem i Stockholm

Den 6 januari flyttade Chippen och Charline till sitt nya hem i Gnesta

***********************************************

Den 30 december flyttade Harper och Hanya till sitt nya hem i Hässelby

Den 28 december flyttade Bo till sitt nya hem i Jordbro

Den 23 december flyttade Luna till sitt nya hem i Tyresö

Den 23 december flyttade Callum till sitt nya hem i Grödinge

Den 14 december flyttade Otis till sitt nya hem i Södertälje

Den 12 december flyttade Jack till sitt nya hem i Södertälje

Den 9 december flyttade Pontus och Njord till sitt nya hem i Södertälje

Den 25 november flyttade Alessa och Alve till sitt nya hem i Stjärnhov

Den 25 november flyttade Alec och Alvin till sitt nya hem i Södertälje

Den 22 november flyttade Ivanhoe till sitt nya hem i Hägersten

Den 18 november flyttade Heidi och Helga till sitt nya hem i Södertälje

Den 18 november flyttade Samuel till sitt nya hem i Uttran

Den 15 november flyttade Gunther till sitt nya hem i Södertälje

Den 14 november flyttade Safira till sitt nya hem i Hässelby

Den 9 november flyttade Lady till sitt nya hem i Södertälje

Den 6 november flyttade Erika till sitt nya hem i Södertälje

Den 4 november flyttade Gilbert och Erina till sitt nya hem i Skogås

Den 4 november flyttade Herta och Henrietta till sitt nya hem i Hässelby

Den 31 oktober flyttade Alina till sitt nya hem i Södertälje

Den 29 oktober flyttade Doris till sitt nya hem i Trosa

Den 28 oktober flyttade Camilla till sitt nya hem i Uppsala

Den 28 oktober flyttade Castro till sitt nya hem i Västerås

Den 21 oktober flyttade Carlton till sitt nya hem i Torshälla

Den 19 oktober flyttade Chester,Chloe samt Odin till sitt nya hem i Stjärnhov

Den 11 oktober flyttade Sabina till sitt nya hem i Tullinge

Den 7 oktober flyttade Samantha och Sammy till sitt nya hem i Sundbyberg

Den 6 oktober flyttade Gisela till sitt nya hem i Stockholm

Den 1 oktober flyttade Gill till sitt nya hem i Mellösa

Den 29 september flyttade  Vera till sitt nya hem i Enhörna

Den 23 september flyttade Tone till sitt nya hem i Södertälje

Den 23 september flyttade Zack till sitt nya hem i Jönköping

Den 23 september flyttade Gitten till sitt nya hem i Älvsjö

Den 16 september flyttade Anna och Ada till sitt nya hem i Tullinge

Den 14 september flyttade Gabriel till sitt nya hem i Tullgarn Vagnhärad

Den 14 september flyttade Glenn och Fritiof till sitt nya hem i Tystberga

Den 11 september flyttade Gibson till sitt nya hem i Flen

Den 9 september flyttade Ulrik till sitt nya hem i Södertälje

Den 9 september flyttade Uno till sitt nya hem i Solna

Den 9 september flyttade Nisse till sitt nya hem i Norsborg

Den 9 september flyttade Gördis till sitt nya hem i Rönninge

Den 6 september flyttade Tinky till sitt nya hem i Södertälje

Den 5 september flyttade Laleh och Labolina till sitt nya hem i Tyresö

Den 2 september flyttade Flora och Flisan till sitt nya hem i Järna

Den 26 augusti flyttade Lazlo till sitt nya hem i Mölnbo

Den 19 augusti flyttade Odin till sitt nya hem i Södertälje

Den 19 augusti flyttade Emma till sitt nya hem i Sundbyberg

Den 14 augusti flyttade Gabriella och Galina till sitt nya hem på Värmdö 

Den 12 augusti flyttade Ola och Nicke till sitt nya hem  i Mölnbo

Den 5 augusti flyttade Musse till sitt nya hem i Södertälje

Den 1 augusti flyttade Lenina till sitt nya hem i Norsborg

Den 29 juli flyttade Gaga till sitt nya hem i Johanneshov

Den 29 juli flyttade Gaida till sitt nya hem i Södertälje

Den 29 juli flyttade Gabbe och Gandora till sitt nya hem i Västerhaninge

Den 12 juli flyttade Emmy till sitt nya hem i Södertälje

Den 8 juli flyttade John till sitt nya hem i Södertälje

Den 5 juli flyttade Emrik till sitt nya hem i Bromma

Den 1 juli flyttade Gunda till sitt nya hem i Nykvarn

Den 1 juli flyttade Kivita till sitt nya hem i Sala

Den 26 juni flyttade Emalia till sitt nya hem i Mariefred

Den 20 juni flyttade Fritiof till sitt nya hem i Uttran

Den 3 juni flyttade Desireé till sitt nya hem i Tullinge

Den 3 juni flyttade Per till sitt nya hem i Södertälje

Den 27 maj flyttade Ceasar till sitt nya hem i Hölö

Den 27 maj flyttade Hasse till sitt nya hem i Södertälje

Den 11 maj flyttade Fenix till sitt nya hem i Järna

Den 10 maj flyttade Teodora till sitt nya hem i Djursholm

Den 6 maj flyttade Katarina till sitt nya hem i Nyköping

Den 29 april flyttade Lenina till sitt nya hem i Spånga

Den 22 april flyttade Leah till sitt nya hem på Ingarö

Den 18 april flyttade Signe till sitt nya hem i Södertälje

Den 13 april flyttade Olga till sitt nya hem i Södertälje

Den 10 april flyttade Laban till sitt nya hem i Södertälje

Den 6 april flyttade Emil och Emilio till sitt nya hem i Ösmo

Den 5 april flyttade Hanna till sitt nya hem i Taxinge

Den 31 mars flyttade Leya till sitt nya hem i Södertälje

Den 30 mars flyttade Diana till sitt nya hem i Vårby

Den 26 mars flyttade Leroy till sitt nya hem i Södertälje

Den 25 mars flyttade Othilia till sitt nya hem i Södertälje

Den 22 mars flyttade Grace till sitt nya hem i Södertälje 

Den 21 mars flyttade Lexie till sitt nya hem i Tumba

Den 18 mars flyttade Britta till sitt nya hem i Järna

Den 12 mars flyttade Leonora till sitt nya hem i Grödinge

Den 24 februari flyttade Elena till sitt nya hem i Stockholm

Den 11 februari flyttade Adriana till sitt nya hem i Nykvarn

Den 11 februari flyttade Inga till sitt nya hem i Nynäshamn 

Den 4 februari flyttade Ilse till sitt nya hem i Huddinge

Den 28 januari flyttade Teresia till sitt nya hem i Jordbro 

Den 28 januari flyttade Ludde till sitt nya hem i Stallarholmen

Den 24 januari flyttade Fredrik och Karolina till sitt nya hem i Tumba

Den 19 januari flyttade Elrik till sitt nya hem i Stockholm

Den 19 januari flyttade Ingvard till sitt nya hem i Hässelby

Den 17 januari flyttade Jenna till sitt nya hem i Södertälje

Den 14 januari flyttade Måns till sitt nya hem i Sala

Den 10 januari flyttade Teodora till sitt nya hem i Rönninge

Den 10 januari flyttade Ilona till sitt nya hem i Hägersten 

Den 4 januari flyttade Ray till sitt nya hem i Strängnäs

**************************

Den 30 december flyttade Indra till sitt nya hem i Södertälje

Den 26 december flyttade Kille till sitt nya hem i Södertälje

Den 26 december flyttade Ida-Lisa till sitt nya hem i Hässelby

Den 26 december flyttade Bridget och Bruno till sitt nya hem i Danderyd

Den 22 december flyttade Ingvard till sitt nya hem i Nykvarn

Den 21 december flyttade Karina till sitt nya hem i Rönninge

Den 10 december flyttade Chanell och Tessa till sitt  nya hem i Södertälje

Den 10 december flyttade Nenne och Tara till sitt nya hem i Södertälje

Den 10 december flyttade Wooow och Whisper till sitt nya hem i Almunge

Den 10 december flyttade Ray till sitt nya hem i Södertälje

Den 8 december flyttade Alissa till sitt nya hem i Rönninge

Den 6 december flyttade Karlos till sitt nya hem i Södertälje

Den 3 december flyttade Alva och Albert till sitt nya hem i Saltsjö Boo

Den 28 november flyttade Alfred till sitt nya hem i Nykvarn

Den 28 november flyttade Alfonso,Alexia samt Allan till sitt nya hem i Södertälje

Den 25 november flyttade Messi till sitt nya hem i Södertälje

Den 18 november flyttade Fatima till sitt nya hem i Södertälje 

Den 15 november flyttade Ingemar till sitt nya hem i Södertälje

Den 12 november flyttade Bruce till sitt nya hem i Södertälje

Den 9 november flyttade Zimba till sitt nya hem i Örebro

Den 4 november flyttade Kenny och Kaspar till sitt nya hem i Södertälje

Den 1 november flyttade Bosse till sitt nya hem i Södertälje

Den 29 oktober flyttade Gry och Greta till sitt nya hem i Farsta

Den 20 oktober flyttade Karim till sitt nya hem i Södertälje

Den 18 oktober flyttade Ray till sitt nya hem i Södertälje

Den 15 oktober flyttade Ramona till sitt nya hem i Södertälje

Den 15 oktober flyttade Petronella till sitt nya hem i Hägersten

Den 13 oktober flyttade Karin till sitt nya hem i Mölnbo

Den 22 september flyttade Karolina till sitt nya hem i Nykvarn

Den 16 september flyttade Benina till sitt nya hem i Södertälje

Den 10 september flyttade Lilleman och Lillemor till sitt nya hem i Uttran

Den 10 september flyttade Rafael och Fenja till sitt nya hem i Södertälje 

Den 7 september flyttade Jane till sitt nya hem i Södertälje

Den 7 september flyttade Nadja till sitt nya hem i Gnesta

Den 5 september flyttade Britney till sitt nya hem i Rönninge

Den 26 augusti flyttade Oliwia och Ofelia till sitt nya hem i Tystberga

Den 25 augusti flyttade Othilia till sitt nya hem i Södertälje

Den 22 augusti flyttade Kastor och Kendra till sitt nya hem i Södertälje

Den 20 augusti flyttade Fridolf till sitt nya hem i Södertälje

Den 15 augusti flyttade Tea till sitt nya hem i Nykvarn

Den 6 augusti flyttade Kamina till sitt nya hem i Stockholm

Den 1 augusti flyttade Katorzo till sitt nya hem i Södertälje

Den 1 augusti flyttade Missan till sitt nya hem i Södertälje

Den 20 juli flyttade Kalinka till sitt nya hem i Tungelsta

Den 11 juli flyttade Benina till sitt nya hem i Järna

Den 9 juli flyttade Celine till sitt nya hem i Skärholmen

Den 8 juli flyttade Kornelia till sitt nya hem i Gnesta

Den 10 juni flyttade Hedvig och Denver till sitt nya hem i Gnesta

Den 1 juni flyttade Dennis och Bjarne till sitt nya hem i Flen

Den 27 maj flyttade Fridolf till sitt nya hem i Trosa
Den 26 maj flyttade Rachel till sitt nya hem i Rönninge
Den 25 maj flyttade Benina till sitt nya hem i Uttran
Den 21 maj flyttade Henning och Sigge till sitt nya hem i Södertälje
Den 4 maj flyttade Benson till sitt nya hem i Johanneshov
Den 1 maj flyttade Wilma till sitt nya hem i Sala
Den 1 maj flyttade Betty och Becky till sitt nya hem i Älvsjö
Den 30 april flyttade Pia och Bianca till sitt nya hem i Stockholm
Den 30 april flyttade Gigi till sitt nya hem i Södertälje
Den 30 april flyttade Benke till sitt nya hem i Södertälje
Den 29 april flyttade Morris och Zingo till sitt nya hem i Södertälje
Den 29 april flyttade Bettan till sitt nya hem i Enhörna
Den 29 april flyttade Bellman till sitt nya hem i Södertälje
Den 10 april flyttade Balder till sitt nya hem i Mariefred
Den 30 mars flyttade Ivar till sitt nya hem i Skogås
Den 27 mars flyttade Ior till sitt nya hem i Stockholm
Den 19 mars flyttade Zara till sitt nya hem i Järna
Den 10 mars flyttade George till sitt nya hem i Södertälje
Den 20 februari flyttade Jerry och Jesper till sitt nya hem i Södertälje.
Den 9 februari flyttade Wilma till sitt nya hem i Södertälje.
Den 29 januari flyttade Cecilia till sitt nya hem i Järfälla
Den 29 januari flyttade Hedvig och Denver till sitt nya hem i Tumba
Den 27 januari flyttade August och Dallas till sitt nya hem på Mörkö
Den 25 januari flyttade Ted till sitt nya hem i Hägersten
Den 21 januari flyttade Tilde till sitt nya hem på Ekerö
Den 15 januari flyttade Agnes till sitt nya hem i Skarpnäck
Den 8 januari flyttade Dalia till sitt nya hem i Södertälje
Den 6 januari flyttade Peder och Pelé till sitt nya hem i Tyresö